Przepis na zupkę z zielonym groszkiem (od 10 m)
SKŁADNIKI (na cztery porcje/dwa dni):
- 100 g zielonego groszku (może być mrożony),
- jedna duża marchewka,
- 100 g piersi z indyka,
- jedna średnia pietruszka,
- kawałek pora,
- łyżka oleju rzepakowego,
- koperek,
- drobny makaron,
- 1/2 żółtka (zgodnie ze schematem żywienia).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Warzywa dokładnie myję.
- Marchewkę i pietruszkę obieram, a następnie ścieram na tarce na największych oczkach.
- Pora kroję drobno.
- Tak przygotowane warzywa wraz z mięsem wrzucam na zagotowany litr wody i gotuję pod przykryciem 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmuję mięso, które kroję drobno i dodaję ponownie do bulionu razem z groszkiem i łyżką oleju rzepakowego.
- Gotuję jeszcze około 10 minut (aż groszek będzie miękki).
- W międzyczasie gotuję troszkę makaronu. Jeżeli są to długie nitki, to po ugotowaniu kroję je na krótsze.
- Do ugotowanej zupki dodaję makaron.
- Odlewam porcję (jeżeli jest to potrzebne groszek można rozgnieść widelcem), dodaję umyty i posiekany koperek oraz 1/2 żółtka w kawałeczkach (zgodnie ze schematem żywienia) i czekam aż odpowiednio przestygnie. SMACZNEGO!
- Resztę zupki, gdy ostygnie, można odstawić do lodówki i przygrzać następnego dnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz