Przepis na zupkę warzywną z indykiem lub kurczakiem (od 9 m)
SKŁADNIKI (na dwie porcje/dwa dni):
- kawałek piersi z indyka lub kurczaka (9 miesiąc: 10-15 g na porcję; po 10 miesiącu: 15-20 g na porcję),
- jedna duża marchewka bądź dwie małe,
- jedna mała pietruszka,
- kawałek selera,
- jeden duży bądź dwa małe ziemniaki,
- plasterek pora,
- natka pietruszki,
- koperek,
- łyżeczka masła lub łyżka oliwy z oliwek lub łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki kaszki ryżowej,
- 1/2 żółtka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pierś z indyka lub kurczaka wrzucam na zagotowaną wodę i gotuję pod przykryciem 20 minut (mój synek ma 9 miesięcy i je jeszcze zupkę bez wywaru mięsnego, od 10 miesiąca będzie jadał zupkę już na wywarze).
- Warzywa dokładnie myję i obieram.
- Marchewkę, pietruszkę i selera ścieram na tarce na największych oczkach.
- Pora, natkę pietruszki i koperek kroję drobno.
- Ziemniaka, startą marchewkę, pietruszkę i selera oraz pokrojonego pora, natkę pietruszki i koperek wrzucam na zagotowaną (0,5 l) wodę i gotuję pod przykryciem 20 minut (na małym ogniu).
- Po 20 minutach wyjmuję ziemniaka i mięsko, zalewam odrobiną wywaru, dodaję masło lub oliwę lub olej i blenderuję razem, a następnie wlewam do zuki, do której dodaję dwie łyżeczki kaszki ryżowej i gotuję wszystko ok. 2-3 minut mieszając.
- Odlewam porcję, dodaję 1/2 żółtka w kawałeczkach i czekam aż trochę przestygnie. SMACZNEGO!
- Resztę zupki, gdy przestygnie, można odstawić do lodówki i przygrzać następnego dnia :)
UWAGI!
Warto podwać dziecku:
- natkę pietruszki - w jednej łyżeczce natki znajduje się tyle witamin i składników mineralnych, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dziecka!
- koperek - ma działanie wiatropędne, pomaga przy bólach żołądka i kłopotach z trawieniem, jest bogatym źródłem witaminy C!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz