piątek, 17 czerwca 2011

Przepis na zupkę warzywną z indykiem lub kurczakiem (od 9 m)

SKŁADNIKI (na dwie porcje/dwa dni):

  • kawałek piersi z indyka lub kurczaka (9 miesiąc: 10-15 g na porcję; po 10 miesiącu: 15-20 g na porcję),
  • jedna duża marchewka bądź dwie małe,
  • jedna mała pietruszka,
  • kawałek selera,
  • jeden duży bądź dwa małe ziemniaki,
  • plasterek pora,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • łyżeczka masła lub łyżka oliwy z oliwek lub łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki kaszki ryżowej,
  • 1/2 żółtka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pierś z indyka lub kurczaka wrzucam na zagotowaną wodę i gotuję pod przykryciem 20 minut (mój synek ma 9 miesięcy i je jeszcze zupkę bez wywaru mięsnego, od 10 miesiąca będzie jadał zupkę już na wywarze).
  2. Warzywa dokładnie myję i obieram.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieram na tarce na największych oczkach.
  4. Pora, natkę pietruszki i koperek kroję drobno.
  5. Ziemniaka, startą marchewkę, pietruszkę i selera oraz pokrojonego pora, natkę pietruszki i koperek wrzucam na zagotowaną (0,5 l) wodę i gotuję pod przykryciem 20 minut (na małym ogniu).
  6. Po 20 minutach wyjmuję ziemniaka i mięsko, zalewam odrobiną wywaru, dodaję masło lub oliwę lub olej i blenderuję razem, a następnie wlewam do zuki, do której dodaję dwie łyżeczki kaszki ryżowej i gotuję wszystko ok. 2-3 minut mieszając.
  7. Odlewam porcję, dodaję 1/2 żółtka w kawałeczkach i czekam aż trochę przestygnie. SMACZNEGO!
  8. Resztę zupki, gdy przestygnie, można odstawić do lodówki i przygrzać następnego dnia :)

UWAGI!

Warto podwać dziecku:
  • natkę pietruszki - w jednej łyżeczce natki znajduje się tyle witamin i składników mineralnych, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dziecka!
  • koperek - ma działanie wiatropędne, pomaga przy bólach żołądka i kłopotach z trawieniem, jest bogatym źródłem witaminy C!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz