sobota, 18 czerwca 2011

Przepis na zupkę rybną z warzywami (od 7 m)

SKŁADNIKI (na dwie porcje/dwa dni):

  • 100 g ryby,
  • jedna duża marchewka,
  • jedna mała pietruszka,
  • koperek,
  • łyżeczka masła lub łyżka oliwy z oliwek lub łyżka oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu (najlepiej naturalnego),
  • 1/2 żółtka (zgodnie ze schematem żywienia).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Warzywa dokładnie myję i obieram.
  2. Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce na największych oczkach (dla 9 m dziecka, młodszemu warzywa kroimy w ćwiartki, które gotujemy i później WSZYSTKIE składniki blenderujemy na papkę lub warzywa ścieramy na tarce na drobnych oczkach - w zależności od dziecka i radzenia sobie z gryzieniem i przełykaniem!).
  3. Koperek płuczę i  kroję drobno.
  4. Rybę, startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony koperek wrzucam na zagotowaną (0,5 l) wodę i gotuję pod przykryciem 20 minut (na małym ogniu).
  5. Po 20 minutach zdejmuję z ognia, rybę rozgniatam widelcem na małe kawałeczki, dodaję masło lub oliwę lub olej, 4 łyżki ugotowanego ryżu i mieszam razem.
  6. Odlewam porcję, dodaję 1/2 żółtka w kawałeczkach (zgodnie ze schematem żywienia) i czekam aż odpowiednio przestygnie. SMACZNEGO!
  7. Resztę zupki, gdy ostygnie, można odstawić do lodówki i przygrzać następnego dnia :)

UWAGI!

Warto podwać dziecku:
  • koperek - ma działanie wiatropędne, pomaga przy bólach żołądka i kłopotach z trawieniem, jest bogatym źródłem witaminy C!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz