Przepis na zupkę rybną z warzywami (od 7 m)
SKŁADNIKI (na dwie porcje/dwa dni):
- 100 g ryby,
- jedna duża marchewka,
- jedna mała pietruszka,
- koperek,
- łyżeczka masła lub łyżka oliwy z oliwek lub łyżka oleju rzepakowego,
- 4 łyżki ugotowanego ryżu (najlepiej naturalnego),
- 1/2 żółtka (zgodnie ze schematem żywienia).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Warzywa dokładnie myję i obieram.
- Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce na największych oczkach (dla 9 m dziecka, młodszemu warzywa kroimy w ćwiartki, które gotujemy i później WSZYSTKIE składniki blenderujemy na papkę lub warzywa ścieramy na tarce na drobnych oczkach - w zależności od dziecka i radzenia sobie z gryzieniem i przełykaniem!).
- Koperek płuczę i kroję drobno.
- Rybę, startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony koperek wrzucam na zagotowaną (0,5 l) wodę i gotuję pod przykryciem 20 minut (na małym ogniu).
- Po 20 minutach zdejmuję z ognia, rybę rozgniatam widelcem na małe kawałeczki, dodaję masło lub oliwę lub olej, 4 łyżki ugotowanego ryżu i mieszam razem.
- Odlewam porcję, dodaję 1/2 żółtka w kawałeczkach (zgodnie ze schematem żywienia) i czekam aż odpowiednio przestygnie. SMACZNEGO!
- Resztę zupki, gdy ostygnie, można odstawić do lodówki i przygrzać następnego dnia :)
UWAGI!
Warto podwać dziecku:
- koperek - ma działanie wiatropędne, pomaga przy bólach żołądka i kłopotach z trawieniem, jest bogatym źródłem witaminy C!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz