Przepis na zupkę pomidorowo-marchewkową (od 10 m)
SKŁADNIKI (na dwie porcje/dwa dni):
- 0,5 l wywaru drobiowego,
- duży, dojrzały pomidor,
- jedna duża marchewka,
- łyżeczka masła,
- 4 łyżki ugotowanego ryżu (najlepiej naturalnego) lub drobnego makaronu,
- 1/2 żółtka (zgodnie ze schematem żywienia).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Warzywa dokładnie myję.
- Marchewkę obieram i kroję na ćwiartki.
- Pomidora i marchewkę wrzucam na zagotowany (0,5 l) wywar drobiowy i gotuję pod przykryciem 20 minut (na małym ogniu).
- Po 20 minutach zdejmuję z ognia, wyjmuję pomidora i przecieram go do wywaru przez drobne sitko (w ten spsoób pozbywam się skóry, łupiny i ziarenek, które wyrzucam).
- Do wywaru dodaję 2 łyżki ugotowanego ryżu i gotuję jeszcze 2-3 minuty.
- Zupkę zdejmuję z ognia i blenderuję z dodatkiem łyżeczki masła.
- Dodaję dwie łyżki ugotowanego ryżu, mieszam.
- Odlewam porcję, dodaję 1/2 żółtka w kawałeczkach (zgodnie ze schematem żywienia) i czekam aż odpowiednio przestygnie. SMACZNEGO!
- Resztę zupki, gdy ostygnie, można odstawić do lodówki i przygrzać następnego dnia :)
UWAGI!
- Zupkę można też zrobić na wodzie (nie na wywarze mięsnym) wówczas można ją podać już od 9 miesiąca.
- Zupkę można zblenderować z kawałkiem ugotowanej piersi z kurczaka (w ilości przewidzianej w schemacie żywienia), wówczas uzyskamy wersję z mięsem.
- Starszakowi można dodać do zupki kawałeczki mięsa, np. udka z kurczaka, na którym przygotowywaliśmy wywar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz