poniedziałek, 20 czerwca 2011

Przepis na zupkę pomidorowo-marchewkową (od 10 m)

SKŁADNIKI (na dwie porcje/dwa dni):

  • 0,5 l wywaru drobiowego,
  • duży, dojrzały pomidor,
  • jedna duża marchewka,
  • łyżeczka masła,
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu (najlepiej naturalnego) lub drobnego makaronu,
  • 1/2 żółtka (zgodnie ze schematem żywienia).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Warzywa dokładnie myję.
  2. Marchewkę obieram i kroję na ćwiartki.
  3. Pomidora i marchewkę wrzucam na zagotowany (0,5 l) wywar drobiowy i gotuję pod przykryciem 20 minut (na małym ogniu).
  4. Po 20 minutach zdejmuję z ognia, wyjmuję pomidora i przecieram go do wywaru przez drobne sitko (w ten spsoób pozbywam się skóry, łupiny i ziarenek, które wyrzucam).
  5. Do wywaru dodaję 2 łyżki ugotowanego ryżu i gotuję jeszcze 2-3 minuty.
  6. Zupkę zdejmuję z ognia i blenderuję z dodatkiem łyżeczki masła.
  7. Dodaję dwie łyżki ugotowanego ryżu, mieszam.
  8. Odlewam porcję, dodaję 1/2 żółtka w kawałeczkach (zgodnie ze schematem żywienia) i czekam aż odpowiednio przestygnie. SMACZNEGO!
  9. Resztę zupki, gdy ostygnie, można odstawić do lodówki i przygrzać następnego dnia :)
UWAGI!
  • Zupkę można też zrobić na wodzie (nie na wywarze mięsnym) wówczas można ją podać już od 9 miesiąca.
  • Zupkę można zblenderować z kawałkiem ugotowanej piersi z kurczaka (w ilości przewidzianej w schemacie żywienia), wówczas uzyskamy wersję z mięsem.
  • Starszakowi można dodać do zupki kawałeczki mięsa, np. udka z kurczaka, na którym przygotowywaliśmy wywar.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz